Gjumi i pasdites: po apo jo?

Jeni të apasionuar i gjumit pas drekës? A keni menduar ndonjëherë nëse është e mirë për ju?

Përfitimet për trupin

Disa studime tregojnë se njerëzit që ‘rimbushin bateritë’ duke bërë një sy gjumë pas drekës, mund të qëndrojnë më vigjilentë dhe të përqendruar. Dremitja gjithashtu ndihmon në uljen e nivelit të kortizolit (hormoni përgjegjës për rregullimin e përballimit të stresit) në gjak. Kjo përkthehet në përfitim për sistemin e qarkullimit të gjakut, duke ulur rrezikun e kontraktimit të sëmundjeve kardiovaskulare. Sistemi ynë imunitar gjithashtu ndikohet pozitivisht kur marrim një sy gjumë pasdite. Mbrojtja jonë imune dobësohet kur nuk marrim një sy gjumë, pothuajse në të njëjtën mënyrë si kur nuk flemë mjaftueshëm gjatë natës. Kjo është arsyeja pse, veçanërisht pas një nate të keqe, është një ide e mirë të caktoni pak kohë për një sy gjumë pasdite.

Pse ndihem i përgjumur pasi ha?

Në varësi të konsistencës së drekës suaj, mund të ndiheni pak a shumë të përgjumur pasi të keni mbaruar së ngrëni. Më konkretisht, ajo që bën diferencën është numri i kalorive që konsumoni. Ju do të jeni më të lodhur nëse konsumoni shumë sheqer, veçanërisht nëse ato janë të përqendruara në fund të vaktit tuaj. Pas drekës, ju rekomandojmë të qëndroni shtrirë për ca kohë, përgjithësisht nga 15 deri në 60 minuta, për të shmangur shndërrimin e periudhës së pushimit në një gjumë të vërtetë. Nëse bini në gjumë, rreziku është se do të keni probleme me gjumin gjatë natës dhe do të zgjoheni të çorientuar. Vendosja e një alarmi është gjithmonë një ide e mirë. Sa më i rëndë vakti juaj, aq më e fortë është përgjumja. Në vend që të zgjasni kohën tuaj të pushimit, ju sugjerojmë të bëni një shëtitje të shkurtër përpara se të shtriheni, për të stimuluar sistemin tuaj të tretjes. Si përfundim, një sy gjumë pas drekës rekomandohet për disa arsye, me kusht që të mos e teproni! Mbani mend: është më mirë të flini mirë pasdite sesa të flini shumë. Sigurohuni që të kaloni një moment me dritat e fikura dhe pa zhurmë, dhe trupi dhe mendja juaj do t’ju falënderojnë për këtë!