Nuk kam fjetur mirë: a duhet të ushtrohem gjithsesi?

Gjetja e kohës për tu ushtruar gjatë ditës është pa dyshim një zakon i mirë dhe asgjë tjetër veçse e mirë për ju. Sidoqoftë, ndonjëherë zgjoheni ende të lodhur dhe më pak energjik se zakonisht, gjë që ndikon gjithashtu në qasjen tuaj ndaj ushtrimeve fizike.

Kur të ndodhë kjo, a duhet ta shtyni stërvitjen tuaj për një ditë tjetër? Jo, dhe ja përse.

Por pse nuk fjeta mirë? Dhe çfarë të bëj tani?

Mund të ketë disa arsye pas një nate të keqe që ju la pa gjumë: një darkë e rëndë, kushte të pafavorshme mjedisore, konsumimi i kafesë ose alkoolit pak para ose rreth gjumit… Nëse nuk jeni në gjendje të mjaftueshme për të bërë stërvitjen tuaj, në vend që ta anashkaloni, ju rekomandojmë të zvogëloni ngarkesën në mënyrë që të mos lodheni tepër dhe të mos rrezikoni. Për shembull, nëse keni pasur një vrapim të shëndetshëm në mes, provoni të vraponi në një distancë më të shkurtër ose shkoni për një shëtitje. Ju mund të keni pasur një natë të keqe, por ka ende aktivitete stërvitore në të cilat mund të angazhoheni për të siguruar që trupi juaj të marrë dozën e duhur të stërvitjes dhe mirëqenies. Këto përfshijnë squats dhe wall push-ups për të stërvitur këmbët dhe krahët (dhe pjesë të tjera të trupit gjithashtu).

Raporti gjumë-performancë

Gjumi dhe cilësia e ushtrimeve fizike janë të lidhura ngushtë. Siç e pamë, një natë pa gjumë kërkon rregullime për të shmangur që seanca stërvitore e ditës tjetër të jetë shumë e rëndë ose rreziku për t’u rraskapitur. Në vend të kësaj, një gjumë rigjenerues do t’ju sigurojë të filloni mëngjesin në këmbën e djathtë dhe të keni energji të re për të përballuar stërvitjen tuaj të planifikuar. E kundërta është gjithashtu e vërtetë: një orar i rregullt dhe i shëndetshëm stërvitje do ta bëjë më të lehtë të biesh në gjumë dhe të rikuperosh energjinë tënde gjatë natës, ndërsa studimet tregojnë se njerëzit që kanë një mënyrë jetese pa aktivitet e kanë më të vështirë të bien në gjumë ose në çdo rast ata flenë më pak. Tani që e dini këtë, provoni të balanconi kohën që kaloni duke u ushtruar dhe pushuar gjatë gjithë ditës: trupi juaj do t’ju falënderojë dhe do të flini si një bebe!